«Et stykke Grandiosa inneholder det samme som en brødskive med Jarlsbergost, skinke og noen paprika- og tomatskiver»
”Skinken” er da 40% storfekjøtt(ku, okse og hest?), vann, soyaprotein, stivelse, hvete, salt, krydder, aroma- og konserveringsmidler. Til sammenligning er vanlig kokt skinke fra Gilde 83% renskåret svinekjøtt.
Den svenske forfatteren og journalisten Mats-Eric Nilsson har klart å begrense bruk av kunstige tilsetninsstoffer i hjemlandet sitt etter bokutgivelser. Mats-Eric sier;
- Hvorfor er det smaksforsterkere i maten? Hvorfor må maten ha kunstige stoffer for å skape smak?
- Råvarene er så brutalt behandlet i den industrielle prosessen, at all smak er borte for lenge siden.
...Vi kommer tilbake til Grandiosa’n
Grønne
oliven blir svarte
Nilsson mener butikkene er fulle av skrekkeksempler, og viser fram et glass med
svarte oliven fra Eldorado.
- Her står det at glasset inneholder svarte oliven. Det er løgn. Her er det benyttet billige, grønne oliven som er behandlet med lut og gass for at de skal bli svarte. De er lagt i en lake av tilsetningsstoffer. De smaker ikke engang oliven, de smaker salt fra laken av E-stoffer de ligger i.
- Her står det at glasset inneholder svarte oliven. Det er løgn. Her er det benyttet billige, grønne oliven som er behandlet med lut og gass for at de skal bli svarte. De er lagt i en lake av tilsetningsstoffer. De smaker ikke engang oliven, de smaker salt fra laken av E-stoffer de ligger i.
[http://www.dagbladet.no/2012/03/04/nyheter/innenriks/mat/innholdsbedrag/grandiosa/20525916/]
Kjeltringer
innrømmer jo ikke ugjærningene sine. Eksempelet her er Grandiosa. Stabburet
har klart å lage Norges mest solgte frossenpizza. De hadde allerede vunnet, men
mye vil ha mer, og fanden vil ha fler. Så hva kunne de gjøre?
Noen i
Stabburet fikk en lur idé. Vi fjerner den gamle og lager noe tilsvarende.
Ettersom kundene ikke lenger har et alternativ må de velge den nye! Hva med ”Ny
bunn” og en prisøkning fra 25,- i 2006, 30,- 2009 og til 40,- 2011.
Det er
trikset! Snu det om til noe positivt, reklamer for det, overbevis forbrukerne.
Ellers så
har vi jo Grandiosa varianten 100 % uten paprika fra 2009 som var rundt 30%
dyrere en vanlig Grandiosa. Rema 1000 solgte Grandiosa original for 29,40 og
den nye varianten for 38,90. De andre butikkene hadde så å si lik
prisforskjell, men litt dyrere uten paprika.
Så vi skal betale mer for mindre ingredienser?
Stabburet forsvarer
seg med å si at det er ti prosent mer ost i den nye varianten, og påpeker at
det er en dyr ingrediens. Han vil ikke ut med hvor stor variasjon der er i
butikkenes innkjøpspris mellom de ulike Grandiosa-variantene.
Jasså? Så da
koster osten deres over 100 kroner?
[http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2908503.ece]
Gradvis prisøking
Ellers så er
det et fint triks å heve prisen på enkelte matvarer litt nå og da. Da reagerer
ikke folk som om alle skulle blitt hevet samtidig. Fra 2011-2012 gikk storplate
Stratos opp fra 18 til 23,- og brus fra 10 til 17,- (gradvis rask stigning fra
2007).
Det er
naturlig at varer stiger i pris pga inflasjon og dyrere råvarer, men ikke så
mange, så mye. Så er det heller sjelden til aldri at de synker.
Utdrag fra boken 1984:
"I øyeblikket
hadde han lukket ørene for de fjernere lyder og hørte bare på det sprøytet som
kom ut av fjernskjerme. Det lot til at det endog hadde vært demonstrasjoner for
å takke Store Bror for at sjokoladerasjonen var øket til tyve gram om uken. Men
så sent som i går, tenkte han, var det blitt kunngjort at rasjonene skulle nedsettes til tyve gram om uken. Var det
mulig at folk slukte dette etter bare fire og tyve timers forløp? Jo da, de
slukte det."



Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar